Zpráva z výročního setkání členů Sdružení přátel Vojenské zeměpisné a povětrnostní služby pobočky Dobruška s ředitelem Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu konané v Dobrušce dne 14. prosince 2021

Dne 14. prosince 2021 se uskutečnilo výroční setkání členů Sdružení přátel Vojenské zeměpisné a povětrnostní služby z. s. (dále jen Sdružení) pobočky Dobruška s funkcionáři Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu (dále jen VGHMÚř).
Setkání byli přítomni členové Sdružení Ing. Günter Fiedler, RNDr. Ing. Tomáš Koval, Ing. Dimitrij Pago, Ing. Marta Šimonová a Ing. Karel Vítek. Dále se jako hosté zúčastnili bývalý náčelník VTOPÚ plk. v. v. Ing. Vladimír Šilhavý, paní Marie Andršová, Ing. Egon Schubert, pplk. v. v. Ing. Jan Vaverka a pplk. v. v. Ferdinand Tesař. Za VGHMÚř se zúčastnili ředitel VGHMÚř plk. Ing. Vladimír Répal Ph.D. a HI VGHMÚř pplk. Ing. Jan Matula.
Členská základna Sdružení v Dobrušce, je nás nyní 11 členů: Antonín Dobrovolný, Ing. Günter Fiedler, Ing. Jaroslav Hlaváček, Jan Leiner, Ing. Dimitrij Pago, Jaroslav Popelář, Jan Sedláček, Ing. Pavel Struha, Ing. Marta Šimonová, Prof. Ing. Viliam Vatrt, DRSc. a Ing. Karel Vítek.
V úvodu našeho setkání poděkoval místopředseda Sdružení Ing. Karel Vítek řediteli VGHMÚř za poskytnutí místnosti a drobné občerstvení. Potom požádal přítomné zástupce VGHMÚř jejich vystoupení.
Ředitel VGHMÚř nás seznámil s průběhem své vojenské kariéry a představil současnou organizací úřadu. Dále poděkoval Sdružení za spolupráci při přípravě oslav 70. výročí vojenské geografie v Dobrušce, zajištění průvodců v expozici muzea Vojenská geografie a pomoc při přípravě publikace „Dopisy Josefa Churavého z pankrátské věznice rodině v letech 1941 – 1942“. Potom HI VGHMÚř představil současnou produkci VGHMÚř.
Po těchto vystoupeních nastala volná neformální beseda, v rámci které zodpověděli dotazy účastníků setkání. V rámci besedy Ing. Karel Vítek seznámil s činností Sdružení pobočky Dobruška v roce 2021. Setkání trvalo od 13,00 do 15,00 hodin.


Připojuji Zprávu o činnosti Sdružení přátel Vojenské zeměpisné a povětrnostní služby pobočky Dobruška za rok 2021.

Rok 2021 by dalším kovidovým rokem, proto byla naše činnost omezená. Přesto se nám podařilo řadu aktivit uskutečnit.

1. Návštěvy bývalých příslušníků služby při jejich životních výročích
S ředitelem VGHMÚř jsme měli v úmyslu pokračovat v návštěvách bývalých příslušníků služby při jejich životních výročích. Koronavirová krize nás v tomto významně omezila. V listopadu 2021 jsme navštívili Ing. Vladimíra Šilhavého. Věříme, že rok 2022 bude již lepší a že budeme moci v této aktivitě pokračovat.

2. Digitalizace historických fotografií, kronik, album a dalších dokumentů uložených u VGHMÚř.
Digitalizaci historických dokumentů jsme krátce pokračovali v 1. čtvrtletí 2021, ale již v květnu byly práce přerušeny. Ještě v roce 2020 a potom v roce 2021 jsme poskytli skenované historické snímky pro zhotovení blahopřání k významným životním (plk. Srnka, plk. Haltmar) a pro kondolenční archy po úmrtí gen. Kabíska.
Pokud to situace dovolí, chtěli bychom v skenování historických podkladů v roce 2022 dále pokračovat. Nadále hledáme další zájemce (pracovníky), kteří by nám pomohli pokračovat v tomto časově náročný úkolu.

3. Oslavy 70. výročí vojenské geografie v Dobrušce
Ještě v roce 2020 jsme připravili podklady pro článek „Sedmdesát let spolupráce vojenských geografů s městem Dobruškou“, kde jsme shromáždili informace o spolupráci příslušníků posádky od roku 1951 s městem na poli společenského života, v kultuře, sportu a v dobrušských organizacích a spolcích, v oblasti práce s dětmi i ve vedení města. Článek nyní vyšel ve VGO č. 2/2021 s názvem „Sedmdesát let spolupráce vojenských geografů s městem Dobruškou“. Stejné podklady byly poskytnuty městu pro případné vydání zvláštního čísla dobrušského almanachu v roce 2022, který by měl být věnován tomuto výročí.
Členové Sdružení v Dobrušce svým dílem přispěli k přípravě akcí spojených s oslavami 70. výročí vojenské geografie v Dobrušce. Antonín Dobrovolný, Ing. Dimitrij Pago a Ing. Karel Vítek provedli v připravované publikaci „70 let vojenské geografie v Dobrušce v obrazech 1951 – 2021“ kontrolu fotografií zařazených do jednotlivých dekád. Dále jsme se podíleli na zhotovení seznam k pozvání na oslavy bývalých příslušníků VTOPÚ, VGHMÚř, ÚTZ a VS 090, kteří působili především v Dobrušce.
Slavnostní shromáždění u příležitosti 70. výročí vojenské geografie v Dobrušce se uskutečnilo 30. září 2021 ve Společenském centru – Kina 70 Dobruška. Shromáždění se zúčastnilo na 70 bývalých a 200 současných příslušníků služby a představitelé resortu ministerstva obrany.
Po skončení slavnostního shromáždění pozval ředitel VGHMÚř přítomné na pohoštění, které bylo připraveno v foaéru Kina 70 a před dobrušským kulturním centrem.

4. Tenisový turnaj Senior GeoCup 2019 v Dobrušce
11. ročník otevřeného tenisového turnaje o putovní pohár náčelníka Geografické služby AČR, „SENIOR GEO CUP 2021“ se uskutečnil dne 5. října 2021 na tenisových kurtech VGHMÚř Dobruška. Tenisový turnaj byl v tomto roce pořádán jako Memoriál generálmajora Ing. Ladislava Kebíska, dlouholetého náčelníka Topografické služby ČSLA, sportovce a hráče tenisu. Generál Kebísek zemřel dne 7. ledna 2020 ve věku nedožitých 92 let.
Na turnaj se přihlásilo pět dvojic, celkem 10 hráčů. Hrály se čtyřhry na jeden vítězný set, v jedné skupině systémem každý s každým. Všechny dvojice splňovaly podmínku, že součet věku dvojice hráčů musí být minimálně 120 roků.
Výsledné pořadí:
1. místo: Bc. Boris Mičánek, Ing. Antonín Mohelník – hráči z Moravy
2. Bohumil Velička, Miloš Kvasnička – hráči TJ Sokol Horní Počernice
3. Václav Macháček, Josef Kovaříček – hráči z Přepych
4. Ivan Liška, Vítězslav Votava
5. Ing. Otto Chlupáč, Ing. Jan Vaverka

Po skončení zápasů se hráči a organizátoři přesunuli na oběd a potom do prezentační místnosti VGHMÚř. Zde plukovník Répal spolu Karlem Vítkem vyhodnotili průběh turnaje, předali vítězům putovní pohár, hráčům na 1. až 3 místě diplomy a ceny a všem hráčům na dalších místech diplomy jako upomínku na turnaj. Po vyhlášení výsledků pozvali přítomné hráče na 12. ročník tenisového turnaje „SENIOR GEO CUP 2022“ který se uskuteční dne 23. května 2022, místo bude ještě dohodnuto.

5. Spolupráce se správcem internetových stránek Sdružení při přípravě článků a informací.
V listopadu 2021 jsme připravili s Ing. Josefem Benediktem pro Autorskou galerii uváděnou na stránkách Sdružení průřez jeho celoživotní tvorby. Poskytl skenované kopie vybraných děl v oblastech obrazy, grafiky a monotypy.
Pro rok 2022 připravujeme pro Autorskou galerii uveřejnění prací Jana Sedláčka.

6. Expozice Vojenská geografie v Dobrušce
Sdružení organizovalo i v roce 2021 zajištění průvodcovské služby v expozici muzea Vojenská geografie. Průvodci: Ferdinand Tesař, Ing. Jan Vaverka a Ing. Karel Vítek. Expozice byla otevřena v období od 1. 5. do 30. 9. 2021 a navštívilo 680 platících návštěvníků. Průvodci svým přístupem přispěli k propagaci vojenské geografie u odborné i civilní veřejnosti. Věříme, že i v roce 2022 provoz v muzeu zajistíme.

7. Přednáška Mapa okresů na území České republiky 1850 – 2002
Přednášku připravil pan Ing. Günter Fiedler, člen Sdružení přátel Vojenské zeměpisné a povětrnostní služby ve spolupráci s Ing. Egonem Schubertem (VGHMÚř). Pro přednášku bylo skenováno na cca 90 map okresů. Na přednášce budou presentovány mapy okresů na území České republiky zpracované s využitím oficiálních mapových podkladů rakouského a československého Vojenského zeměpisného ústavu.
Přednáška se měla uskutečnit v dubnu 2021, po jejím zrušení další termín byl dohodnut v listopadu 2021, ale i v tomto termínu byla z důvodu přetrvávající koronavirové pandemie (zákazu vstupu do objektu VGHMÚř) se přednáška neuskutečnila Přednáška je připravena, domluvíme s ředitelem VGHMÚř další termín na jaře 2022.

8. Příprava publikace „Dopisy Josefa Churavého z pankrácké věznice rodině v letech 1941 – 1942“.
Koncept publikace připravované pod pracovním názvem „Dopisy Josefa Churavého z pankrácké věznice rodině v letech 1941 – 1942“ připravil pan Vratislav Churavý. Po jednání s ředitelem VGHMÚř bylo dohodnuto, že publikaci vydá VGHMÚř. Publikace bude připravena k předávání na shromáždění k 80. výročí od popravy Josefa Churavého (popraven 30. června 1942). Členové Sdružení v Dobrušce se v etapě tvorby publikace vyjádřili k jejímu obsahu a navrhli její doplnění a další úpravy. V současnosti je text publikace předložen Vojenskému historickému ústavu k odbornému historickému posouzení. Publikaci vytiskne VGHMÚř s plánovaným termínem nejpozději do konce dubna 2022.


Výhled na rok 2022
Pokračovat v digitalizaci historických dokumentů uložených ve VGHMÚř Dobruška. Přitom spolupracovat s velením VGHMÚř při zpracování „Zásad pro přístup zájemců z řad současných a bývalých příslušníků služby a odborné veřejnosti k již digitalizovaným podkladům“.
Zajistit v roce 2022 průvodce pro expozici muzea Vojenská geografie.
Zorganizovat ve spolupráci s velením VGHMÚř 12. ročník tenisového turnaje Senior Geo Cup 2022.
Spolupracovat s vedením VGHMÚř při přípravě semináře k 60. výročí vzniku 5. geodetického odřadu a 50. výročí vzniku Výzkumného střediska 090.
Spolupracovat s vedením VGHMÚř při uctění památky Josefa Churavého - 80. let od jeho popravy.

Zaznamenal Ing. Karel Vítek